سعید اسلامی بیدگلی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره حمایت هوشمند از بازار سرمایه اظهار داشت: حمایت هوشمند نه به معنای تزریق نقدینگی بلکه به معنای حمایت از سیاستگذاریهاست.
وی ادامه داد: هر چقدر نقدینگی بیشتری به بازار سرمایه تزریق شود این بازار نیاز به حمایت بیشتری پیدا میکند و منظور از حمایت هوشمند، حمایت از سیاستگذاریها و ساز و کارهای بازار آزاد و رفع محدودیتها است.
عضو شورای عالی بورس با بیان اینکه بازار باید با ابزارها و سیاستگذاریهای به موقع اداره شود، گفت: این سیاستها با مداخله در بازار متفاوت است و حمایت هوشمند مفهوم نویی دارد و حمایت در حوزه سیاستگذاریها محسوب میشود.
دکتر اسلامی درباره مسئولیت دولت از دعوت گسترده مردم به بورس اظهار داشت: اساساً در همه دنیا دولت مسئولیت سرمایهگذاریها را میپذیرد به همین دلیل در همه دنیا یک نهاد ناظر و قانونگذار تشکیل میشود که در ایران برای بازار سرمایه سازمان بورس و اوراق بهادار است که مهمترین مسئولیت آن حمایت و حفاظت از سرمایهگذاریهای عام است.
وی با بیان اینکه بخش بزرگی از امنیت سرمایهگذاری در قالب قوانین و مقررات شکل میگیرد، ادامه داد: بخشی از تأمین امنیت سرمایهگذاری همان قوانین و مقررات است. دولت نه در قبال دعوتی که انجام داده اما به طور کلی مسئول حوزههایی در بازار سرمایه است که در ادبیات ما موضوع نقدشوندگی و شفافیت از مهمترین و کلیدیترین وظایف هستند.
عضو شورایعالی بورس تأکید کرد: سرمایهگذاران نباید این تصور را داشته باشند چون دولت آنها را به بورس دعوت کرده، بازار سرمایه دیگر روال طبیعی خود را از دست میدهد و همواره سودده خواهد بود.
اسلامی با بیان اینکه ریسک در ذات بازار سرمایه وجود دارد، افزود: سهامداران بدانند بازار هم روزهای مثبت و هم روزهای منفی دارد البته این هم جزو وظایف مهم دولت است که مردم را همراه با آموزش وارد بورس کند و اینکه گفته شود بورس همواره سوددهی دارد، دعوت اشتباهی است.
وی گفت: دولت در جهت دعوت خود باید حمایتهای سیاستگذارانه را هم انجام دهد و اهداف اصلی بازار سرمایه که کمک به اقتصاد کشور و شفافیت است را با مقررات موجود حفظ کند.
عضو شورای عالی بورس با تاکید بر اینکه نباید ریسکهای اضافه به بازار سرمایه تحمیل شود، ادامه داد: سالهای گذشته که سهامداران بازار کمتر بودند ریسکهای اضافی به این بازار تحمیل شد مانند تعیین نرخ خوراک پتروشیمی و دستوری شدن قیمت ورق فولاد در بازار و فروش آن با دلار 4200 تومان. اینگونه دخالتها باید کمتر شود اما مهمتر از این موارد، آموزش مردم به مسائل مرتبط با بورس است. دولت نباید افراد را به میدان بازی بکشاند بدون اینکه به آنها آموزش داده باشد.
اسلامی با بیان اینکه در روزهای ریزش بورس در بیش دو هفته اخیر حتی شاهد خروج 7000 میلیارد تومان نقدینگی در یک روز بودیم، بیان داشت: در روزهای اوج، بازار حجم معاملات به 30 هزار میلیادر تومان هم رسید و روزهای بالای 20 هزار تومان حجم معاملات در بازار زیاد بودند اما دیدیم که در روزهای منفی، این اعداد کاهش یافتند.
وی گفت: هفته گذشته هفته پرتلاطمی بود. روزهای اول هفته هرچند که میزان حجم معاملات کاهش جدی داشت اما روز سهشنبه و چهارشنبه بازار برگشت و در روز چهارشنبه حجم معاملات چیزی حدود 18 هزار میلیارد تومان بود.
عضو شورایعالی بورس با تاکید بر اینکه از نظر حجم معاملات میتوان گفت بازار به روال قبلی خود برگشته است، گفت: امروز در دو ساعت اول بازار، حجم معاملات به 21 هزار میلیارد تومان رسید که میتوان گفت روند خوبی بوده است.
اسلامی با بیان اینکه حجم معاملات خوب باعث مثبت شدن فضای بازار شد، بیان کرد: حرفهایترهای بازار بیشتر از اینکه نگران روند بازار باشند نگران حجم معاملات بودند اما همچنان ما نگران رفتار هیجانی مردم در روزهای مثبت و منفی هستیم.
وی در پاسخ به این سوال که چرا در روزهای ریزش، شاخصسازها ریزش داشتند، گفت: این موضوع دلایل متعددی دارد. سازوکارهای بازار سرمایه ایران متاسفانه بر اساس سرمایهگذاریهای فردی و نه سرمایهگذاریهای غیرمستقیم شکل گرفته است.
عضو شورای عالی بورس افزود: در بازار سرمایه ما ابزار صندوقهای سرمایهگذاری داریم که در روزهای منفی، افراد زیادی نسبت به ابطال واحدهای سرمایهگذاری خود اقدام کردند و از آنجایی که این صندوقها توسط افراد حرفهای مدیریت میشوند و این افراد به سراغ سهام کوچک، پرریسک و پرنوسان نمیروند، معمولا در سبد خود سهام شرکتهای بزرگ را دارند؛ وقتی ابطال صورت میگیرد، به دلیل اینکه ریزساختارها از بازار سرمایه حمایت نمیکند، صندوقهای با درآمد ثابت نمیتوانند در صندوقهای دیگر سرمایهگذاری کنند بنابراین در روزهای منفی نرخ ابطال آنها بالا میرود و به دلیل اینکه تعهد نقدشوندگی دارند باید سهام خود را بفروشند.
اسلامی ادامه داد: عملا در این شرایط یک لوپی شاهد کار میکند که این لوپ در کوتاهمدت به ضرر سهام خوب و مطلوب تمام میشود به همین دلیل است که سهام شاخصساز در ریزشهای کوتاهمدت عملکرد بدتری دارند البته در ریزشهای بلندمدت اینگونه نیست و عوامل بنیادی ارزش این سهام را حفظ میکنند.
وی درباره میزان خروج نقدینگی در روزهای ریزش اظهار داشت: هنوز عدد دقیقی به دست نیامده اما برآورد میشود 20 هزار میلیارد تومان نقدینگی در این روزها از بازار خارج شده که البته بخشی از آن به بازار برگشت.
عضو شورای عالی بورس ادامه داد: در یک روز رکورددار خروج 7000 میلیارد تومان نقدینگی در بازار داشتیم که فردای آن روز 2000 تومان از آن به بازار برگشت.
اسلامی تأکید کرد: این آماری که اعلام میشود دقیق نیستند چراکه مقدار واقعی ورود و خروج پول در حسابهای کارگزاری محاسبه میشود و در این اعداد، ابطال و صدور صندوقهای سرمایهگذاری محاسبه نشده است.
منبع: خبرگزاری ایلنا
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران می باشد.